De speed pedelec is de snelle e-bike. De speed pedelec is de perfecte fiets voor de forens of gewoon als je harder en verder wilt fietsen dan de gewone e-bike. De fiets heeft een maximale ondersteunde snelheid van 45 km/h, dat wil zeggen dat boven de 45 km/h de bekrachting stopt.

De fiets is erg populair onder mensen die de fiets voor woonwerkverkeer gebruiken. Met een speed pedelec ga je sneller en kom je verder dan de gewone e-bike, zo hoef je minder gebruik van de auto of het openbaarvervoer te maken.

Er is veel onduidelijkheid omtrend de wetgeving en daarom hebben we voor jou  hier alle informatie over speed pedelecs op een rijtje gezet.

Voordat je tot aanschaf van een speed pedelec, oftewel snelle elektrische fiets, over gaat willen wij je graag op een aantal (wettelijke) feiten wijzen.

Een speed pedelec is een fiets met elektrische trapondersteuning die ondersteunt boven 25 km/h. Je mag met zo'n snelle e-bike in Nederland fietsen zonder helmplicht en op het fietspad mits er voldaan wordt aan de volgende zaken:

 

Wetgeving omtrent de speed pedelec

Omdat de huidige wet- en regelgeving niet voldoet aan de mogelijkheden van een speed pedelectreedt er nieuwe Europese wet- en regelgeving in per 1 januari 2017. Waar het in hoofdlijnen voor jou als fietser op neer komt is dat de speed pedelec niet langer meer zal worden gezien als snorfiets, maar uitsluitend als bromfiets (of als hij harder kan dan 45 km/h als motorfiets).

Dit alles heeft tot gevolg dat er dan een helmplicht is, dat de fiets een bromfiets TGK krijgt en als zodanig wordt gekentekend met bijbehorende WA verzekering verplichting. Tot zover de feiten.

Speed pedelec vanaf 2017

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de wettelijke regels voor Speed Pedelecs (fietsen met elektrische trapondersteuning met een maximale snelheid tussen de 25 km per uur en de 45 km per uur). 

Alle Speed Pedelecs, dus ook de al eerder als snorfiets geregistreerde Speed Pedelecs, worden vanaf deze datum door de wet gezien als ‘lichte bromfiets’ (klasse L1eB).

Dit heeft een aantal gevolgen voor het gebruik van een Speed Pedelec, o.a. :·     De wettelijke status van alle Speed Pedelecs verandert van Snorfiets naar Bromfiets, 

·     Het dragen een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05 of NTA8776) wordt verplicht,
·     De Speed Pedelec zal moeten zijn voorzien van een bromfietskentekenplaat (geel),
·     De plaats op de weg verandert, voor het rijden op een Speed Pedelec gelden dan de verkeersregels voor bromfietsen,
·     Minimaal is een WA-bromfietsverzekering verplicht.

Onveranderd blijft dat de berijd(st)er minimaal 16 jaar moet zijn, en in het bezit zijn van bromfietsrijbewijs AM,

Alle Speed Pedelecs die nu al met een blauwe kentekenplaat rondrijden krijgen vanaf 1/1/2017 automatisch via de RDW een gele (bromfiets)kentekenplaat en zullen dan als bromfiets geregistreerd staan. 
Speed Pedelecs die vanaf 1/1/2017 geregistreerd worden, krijgen direct een gele bromfietskentekenplaat.

We hopen je hiermee voldoende inzicht te hebben gegeven in de feiten. Mocht je op basis hiervan nu een snelle elektrische fiets willen aanschaffen dan leveren wij die je graag met de toewijding die je van ons mag verwachten. Wij leveren uitsluitend speed pedelecs met officiële snorfiets TGK en regelen de kentekening en verzekering voor en met je. Laat ons dan wel even weten dat we je bovenstaande informatie hebben gegeven alvorens we jouw nieuwe speed pedelec bestellen.

Tot slot, koop je een speed pedelec om er mee te recreëeren of sporten (denk aan een Mountainbike) en ga je er niet mee op de openbare weg dan is bovenstaand niet van toepassing.

(wellicht ter overvloede maar u kunt uit bovenstaand geen rechten ontlenen)

Trek website